Kada su žene i higijenska i kozmetička sredstva u pitanju, uvek se otvara bezbroj pitanja i mnogo dilema. Šta mi je od kozmetičkih i higijenskih proizvoda kojima je preplavljeno tržište zaista neophodno? Šta mojoj koži i mom telu prija? šta je zdravo, a šta je prirodno? Šta mogu sebi da priuštim, da li ću biti negovana i lepa i bez svega toga? Kao i u većini situacija u životu, i ovde treba imati meru i birati za sebe kvalitetne i proverene proizvode koji su od prirodnih sastojaka. To znači bez parabena i drugih štetnih hemikalija, a ne posezati za svakom novotarijom koja se pojavi na tržištu, bez da znamo čemu služi i kako zaista deluje.

Higijenski ulošci su ženska svakodnevica veći deo života. Sve žene koriste higijenske uloške tokom ciklusa, sa krilcima, bez njih, veće ili manje, od različitih proizvođača. Oni su zaista neophodni i lekari se slažu da je njihova upotreba opravdana. Naravno, to važi uz adekvatan izbor uloška koji treba da bude napravljen od prirodnih materijala, bez PVC-a, mirisa i losiona koji samo mogu da izazovu alergijske reakcije.

A šta je sa upotrebom tzv. dnevnih uložaka? Mnogo žena ih redovno i svakodevno koristi, jer se osećaju sigurnije i slobodnije tokom svih dnevnih aktivnosti. Žene vrlo često i mimo menstrualnog ciklusa imaju pojačan sekret ili pojavu fiziološkog iscetka. Stoga su normal dnevni ulošci za žene odlična podrška da se veš ne uprlja, ali i da se žena oseća sigurnije.

Da li su nam dnevni ulošci zaista potrebni?

Mišljenja ginekologa i dermatologa su podeljenja. Neki se protive svakodnevnoj upotrebi dnevnih uložaka, jer ipak oni mogu da sadrže izvesne hemikalije, pvc, konzervanse, pa koža ne može slobodno da „diše“ kao u pamučnom vešu. Oni ističu da nošenje dnevnih uložaka neće izazvati infekciju, ali topla i vlažna sredina, plus hemikalije, mogu da poremete balans vaginalnog sekreta. Onda su žene sklonije različitim vrstama infekcija. Međutim, ako pitate žene da li su za ili protiv – one će uvek glasati za dnevne uloške.

Koju vrstu dnevnih uložaka treba kupiti, a koju izbegavati?

Na sreću, danas postoje vrlo kvalitetni ulošci od prirodnih materijala (od fine celuloze), tanki, prozračni, diskretni, sa dobrom moći upijanja, koji neće narušiti vaginalnu floru niti izazvati svrab ili peckanje. Takvi su, na primer, Abena Light extra mini 0, renomiranog skandinavskog proizvođača Abena, koji su napravljeni od fine celuloze, bez dodatka bilo kakvih hemikalija, mirisa, boja i losiona.

Abena Light extra mini dnevni ulošci su slične veličine kao i drugi dnevni ulošci prisutni na našem tržištu, osim što imaju veću moć upijanja, pa su, osim za svaki dan, pogodni i za poslednje dane mesečnog ciklusa (kada je krvarenje diskretno), kada su žene na medicinskoj terapiji vaginaletama, ili kod trudnica koje zbog pritiska ploda na bešiku mogu da imaju prolazan problem sa nevoljnim mokrenjem. Abena Light extra mini dnevni uložak je, pored svega ovoga, i aero propustljiv, pa je vrlo komforan za nošenje. Proizveden je po strogim standardima kvaliteta, o čemu svedoče i međunarodni sertifikati.

Važna napomena kod svih dnevnih uložaka, ističu ginekolozi i dermatolozi, jeste lična higijena, odnosno pravilo da dnevne uloške treba menjati više puta na dan. Nije preporučljivo, bez obzira na izdržljivot i kvalitet dnevnog uloška, da uložak nosite ceo dan. Time je mogućnost iritacije i potencijalnih budućih infekcija veća.

Pin It on Pinterest

Share This