Kada dobijete bebu, kao i većina roditelja, sigurno zamišljate idiličan odmor kada se približi period za odlazak na letovanje sa Vašom bebom. Svaki odlazak na odmor sa malim detetom može da bude pravi izazov, ali i prava mala avantura ukoliko unapred sve isplanirate. Ukoliko imate volje i energije, ne postoji razlog da i sa sasvim malom bebom ili malo starijom uživate u svim blagodetima letovanja. Ukoliko se odvažite na ovakav korak, budite uvereni da će odmor svakako prijati i Vama, ali i Vašoj bebi. Na vama je da unapred sve isplanirate, obezbedite a potom se maksimalno opustite i krenete na putovanje.

Unapred morate da znate, naročito ako ste prvi put postali roditelj, da je letovanje sa bebom sasvim drugačije od onoga na šta ste navikli kada ste bili sami ili sa partnerom. Letovanje sa malom bebom je veoma zahtevno i može Vam se činiti da uopšte ne odmarate, jer Vi i dalje brinete o svom mališanu kao i kod kuće, samo ste sada na drugom mestu. To ni ne čudi jer se većina roditelja sa odmora vrati još umornija. Ali ne dozvolite da Vas to obeshrabri da krenete na put, jer Vaša beba je samo jednom mala i treba da uživate u svakom zajedničkom trenutku.

Izbor prevoza za putovanje sa bebom na more

Kao što smo rekli, kada ide sa Vama i beba na more, većina stvari mora biti dobro isplanirana i osmišljena. Za početak je važno da isplanirate način putovanja, da razmislite koje je prevozno sredstvo najpogodnije za Vašu bebu. U zavisnosti od uzrasta bebe, ali i drugih faktora koje treba uzeti u obzir, planiraćete i izbor prevoza. To znači da treba sagledati dužinu putovanja, koliko osoba kreće na putovanje, da li je beba sasvim mala i veći deo svog dana provede spavajući ili je nešto veća i hoda pa nema strpljenja da duže vreme sedi na jednom mestu. Takođe, da li se bebin pedijatar slaže sa Vašom odlukom o putovanju, a naravno treba i sagledati i koje su Vaše mogućnosti prilikom izbora prevoza.

1. Putovanje automobilom

Prednosti odlaska na more sopstvenim prevozom su brojne, pa se većina roditelja  upravo odlučuje za ovaj vid prevoza, jer je putovanje kolima najpraktičnije za put sa bebom. U automobilu je beba vezana iz sigurnosnih razloga, stoga je to najbezbednije za bebe. Svakog trenutka kada poželite možete se zaustaviti i napraviti kratku pauzu. Kada je beba tokom putovanja u kolima nervozna možete da je zabavite tako što ćete sesti na zadnje sedište sa njom, pevušiti joj omiljene pesmice, animirati je i jednostavno biti blizu nje. Isto tako, veći deo puta bebe prespavaju, jer ih uspavljuje jednoličan zvuk vožnje automobilom. Uz sve to, ako je Vaš automobil klimatizovan, možete biti sigurni da će veći deo puta Vaša beba prespavati, a Vi uživati.

Takođe, putovanjem Vašim kolima nećete biti ograničeni sa količinom stvari koju možete da ponesete. Kada je beba gladna, treba da je podojite ili presvučete prljavu pelenu, to uvek možete učiniti u kolima kada se zaustavite ili pak izađi na svež vazduh i to obaviti na klupi ili u nekom restoranu usput. Kada ste sami u svom automobilu, ne morate da brinete da li će Vaša beba biti nervozna ili plačljiva, pa da će omatati ostale putnike.

U svakom slučaju, imate određenu dozu komfora i komoditeta u porećenju sa drugim prevoznim sredstvima.

2. Putovanje avionom

Ovakav način putovanja je odlična opcija za sve roditelje koji imaju ovakvu mogućnost. Prevoz avionom skraćuje dužinu putovanja, što je svakako velika prednost u odnosu na ostale transporte. Sa velikom sigurnošću će beba veoma lako podneti put, jer će kratku relaciju od nekoliko časova uglavnom prespavati. Kada se probudi, već ćete biti na moru. Međutim, treba imati na umu da ste pri putovanju avionom ograničeni na količinu stvari i da prilikom putovanja u avionu boravi veći broj ljudi. Pedijatri se slažu da beba  može da putuje avionom već nakon dve nedelje od rođenja.

3. Putovanje autobusom

Putovanje autobusom sa bebom svakako dolazi u obzir i nije loša opcija, ali treba imati u vidu da tokom putovanja autobus vozi po utvrđenom redu vožnje i nije u mogućnosti da pravi česte pauze i veća zadržavanja prilikom zaustavljanja. Autobusom putuje veći broj ljudi, stoga je malo verovatno da ćete imati privatnost kada treba da podojite ili presvučete bebu. Takođe, bebu može da uhvati nervoza, jer sve vreme mora da bude u Vašim rukama. U svakom slučaju, treba razmotriti sve aspekte putovanja autobusom i razmisliti kako ih eventualno prevazići.

Kada je vreme za bebin prvi put na more?

bebin put na more

Kada beba napuni tri meseca, slobodno možete da krenete na letovanje sa njom. Tokom tri meseca beba je dovoljno ojačala, navikla se na spoljašnji svet, vrat joj je ojačao u smislu da može da sedi uspravno, stekle su se određene rutine u vezi sa hranjenjem i spavanjem i, bez bojazni, ukoliko Vam i pedijatar odobri, možete da se zaputite na more.

Pre ovog perioda putovanje sa bebom se ne preporučuje, jer bebe većinu vremena kada su sasvim male spavaju, bude se samo radi hranjenja, ne umeju da sede, organizam im ne reguliše dobro telesnu temperaturu, pa se veoma brzo pregreju ili rashlade. Mada ukoliko Vi smatrate da je ispravno otići na letovanje u ovom uzrastu, niko Vas ne sprečava u tome, ali je svakako preporuka pedijatara da se sačeka određeno vreme da prođe kako bi beba malo ojačala.

Odabir lokacije za putovanje na more sa bebom

Odabiru destinacije treba da posvetite dovoljno pažnje kada krećete na letovanje sa malom bebom. Prilikom izbora lokacije gde ćete letovati treba da saznate da li mesto ima dostupnog dežurnog pedijatra i apoteku, u slučaju da se Vaša beba razboli.

Birajte mirnija mesta, bez velike gužve i noćnih klubova. Vodite računa da smeštaj u kojem ćete boraviti sa bebom poseduje higijenske uslove i da poseduje klima uređaj. Veoma je važno da se sobe u kojima ste sa bebom svakodnevno čiste i redovno menja posteljina. Kada rezervišete smeštaj, raspitajte se da li sobe poseduju krevetac za bebe. Razmislite i o mogućnosti pripreme hrane za Vašu bebu, jer ako niste u smeštaju hotelskog tipa, trebaće Vam kuhinja za pripremanje obroka.

Udaljenost plaže i drugih sadržaja, kao što su prodavnice, restorani, šetalište su bitni jer sa bebom ne možete ići u duge šetnje kada je jako toplo. Obratite pažnju da mesto u koje idete ima čistiju plažu, gde nema smeća i mnogo kupača, jer je bebina koža dosta osetljiva i može da odreaguje na razne nečistoće iz mora. Mirno more, bez velikih talasa se podrazumeva jer beba ne treba da doživi šok u prvom susretu sa morskom vodom. Boravak na plaži sa prirodnom hladovinom koju pruža drveće i zelenilo je mnogo bolji izbor od suncobrana, jer on ne pruža potpunu zaštitu i beba može da se pregreje.

Šta obavezno poneti na letovanje sa bebom?

Svakako je važno da ponesete sve neophodne stvari kada idete na letovanje sa bebom, ali to ne znači da treba da gomilate stvari i da nosite ono što možete da kupite tamo u prodavnici ukoliko Vam zatreba. Ukoliko imate mogućnost pranja veša kada ste na moru, tada možete poneti i manju količinu stvari. Svakako ćete to prilagoditi prema svojim potrebama. U nastavku teksta donosimo Vam detaljniji spisak potrebnih stvari sa bebom na moru.

1. Garderoba

 • Bodići, pamučne majice, haljinice, šorcevi (što više jer beba brzo isprlja stvari)
 • Šeširić, kupaći, sandale za plažu
 • Garderoba dugih rukava (u slučaju da zahladi)

2. Nega

 • Pelene – jednokratne i pelene za kupanje
 • Krema za ojede u pelenskoj regiji
 • Krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50 (bebama se pre navršenih 6 meseci ne preporučuje korišćenje kreme za sunčanje, pa se prethodno konsultujte sa svojim pedijatrom).
 • Putna apoteka – sve što inače imate kod kuće (lek za snižavanje telesne temperature, probiotik i dr.)
 • Sredstvo za zaštitu od ujeda komaraca i ostalih insekata

3. Ostala oprema za bebu

 • Kolica za bebu (preporučujemo Vam da ponesete kišobran kolica koja se lako sklapaju i zauzimaju malo prostora u gepeku)
 • Flašice i cucle
 • Bebin prekrivač i peškir
 • Pribor za pripremu hrane, gotove kašice

4. Stvari za plažu

 • Igračke za pesak
 • Peškir
 • Šeširić i kupaći
 • Krema za sunčanje
 • Suncobran
 • Hrana i voda
 • Pelene za kupanje i redovne
 • Šlauf za bebu

 

Kako kupati bebu u moru?

kako kupati bebu na moru

Kada bebu prvi put kupate u moru, najvažnije je da beba bude bezbedna. Bebu možete kupati tako što ćete lagano ući u more držeći je u naručju ili je staviti u šlauf ili gumeni bazenćić. Ovo se pre svega odnosi na bebe koje mogu samostalno da sede. Ukoliko je beba jako mala, držaćete je u naručju. Savetuje se da se u vodu ulazi postepeno: prvo bi trebalo da se stopala potope u vodu, a zatim nežno i ostatak bebinog tela, pa tek onda možete da spustite bebu u vodu, najbolje stomakom ka površini vode, kao da pliva. Nikako je nemojte naglo potapati u vodu. Desetak minuta u vodi je sasvim dovoljno za početak, a kasnije možete povećavati dužinu boravka u vodi.

Pratite bebu da li joj je hladno. Ukoliko počne da se trese, znak je da treba da je izvedete iz vode i istuširate od slane vode, a nakon toga uvijete u čist peškir. Nakon toga je možete namazati hidrantnom kremom, kako so ne bi dodatno isušila bebinu osetljivu kožu.

Kada beba sedi u pesku, obavezno joj oblačite pelene za kupanje ili kupaće gaćice kako biste sprečili pojavu genitalnih infekcija.

Iako deluje dosta zahtevno za roditelje koji prvi put letuju sa bebom, mi smo ipak sigurni da ćete uživati u svakom zajedničkom trenutku.

Pin It on Pinterest

Share This