Šta je pelenski osip?

Pelenski osip najčešće nastaje kao posledica konakta između nežne bebine kože i vlažne pelene prepune bakterija. Pelenski osip u početku izaziva blago crvenilo koje vremenom prelazi u tačkasti osip, pa do ranica u krajnjem stadijumu. U težim slučajevima ukoliko se ne otklone uzroci, neophodno je da se primenjuje i određena terapije koju odredi Vaš pedijatar. Pelenski osip je vrlo neprijatno iskustvo kako za bebu, tako i za roditelje.

pelenski osip kod bebe

Koji su uzroci pelenskog osipa?

Pelenski osip može da ima više uzroka. Pre svega neophodna je pravilna higijena i redovno menjanje pelena, ali jedan od bitnih faktora je izbor odgovarajuće pelene. Zbog toga se i zove „pelenski osip“. Mnogi roditelji vode računa o pravilnom izboru proizvoda za svoju bebu, ali zaokupljeni drugim problemima oko bebe često se opredele za neki brend pelena bez prethodnog istraživanja i dodatnog informisanja. Potrebno je znati ko je proizvođač pelena, u kojoj zemlji se nalazi fabrika i za koja tržišta se proizvode, koji je sastav pelene, koji sertifikati garantuju za kvalitet pelena, kao i o druge bitne karakteristike. Ukoliko se na vreme informišete, to vas može poštedeti muke oko rešavanja pelenskog osipa.

Poklanjamo Vam kupon kod „SP0319“ za popust pri prvoj narudžbini BAMBO eko pelena! 🙂

Ako mi dete dobije pelenski osip, promeniću pelenu. Da li je baš tako?

Ukoliko dete dobije crvenilo od pelena, roditelji uglavnom probaju da eksperimentišu na detetu sa nekim drugim brendom. Preporučujemo da se informišete na internetu i kod prijatelja kakvo je njihovo iskustvo. Bitno je nađete pelene za koje svi tvrde da nema osipa jer to znači da takve pelene u sebi ne sadrže ništa od štetnih supstanci koje prodiru u nežnu dečiju kožu. Najveća zabluda je da ukoliko Vaše dete nema osip od nekih pelena, a neko drugo dete ima, da su onda te pelene dobre za Vaše dete. Štetne supstance (ukoliko ih ima u peleni) prodiru u kožu svake bebe, ali to ne mora da se odmah manifestuje na dečijoj koži. Može da se pokaže nakon nekog vremena ili nikad, ali svakako nije dobro za Vašu bebu.

Koji su preduslovi za izbegavanje pelenskog osipa?

Da bi se rizik od dobijanja pelenskog osipa sveo na minimum, pre odabira adekvatne pelene vrlo je bitno znati da će se beba osuti u svakoj peleni ako se feces u peleni ne odstrani što je pre moguće. Preporuka je da se bebina guza opere vodom i blagim sapunom nakon svakog fecesa.

Prilikom grubog čišćenja fecesa sa bebine guze preporučujemo Bambo Nature vlažne maramice. One su neutralne jer ne sadrže dodate mirise, štetne supstance i alergene. To garantuje Astma Allergi sertifikat i oznaka da sadrže 0% parabena i parfema. Obavezno nakon toga oprati bebinu guzu vodom i blagim sapunom.

Zašto je bitan „Top dry“ sistem za brzo upijanje tečnosti?

Što se tiče mokrenja bebe u pelenu, Bambo pelene imaju poseban „Top Dry“ sistem za brzo upijanje tečnosti. Gornja površina pelene koja je u dodiru sa bebinom kožom je često suva jer se tečnost brzo prodire u unutrašnost pelene. Osim toga pelena je propusna za vazduh, ali ne i za tečnost. To znači da bebina kože ostaje suva i smanjuje se mogućnost razvoja neželjene reakcije na bebinoj koži.

U trenutku kad se pelena prepuni, potrebno je promeniti je. Kod novorođenčadi pelene se menjaju posle svakog fecesa ili na 2-4 sata. Na dnevnom nivou se potroši 8-10 pelena. Kasnije nakon par meseci kad beba poraste, pelena se menja takođe nakon svakog fecesa, ali se u proseku troši oko 4-6 pelena u toku dana. Svako menjanje pelena ispod ovog nivoa povećavate rizik da Vaša beba dobije pelenski osip.

Bambo eko pelene mogu bez problema da zadrže tečnost u toku cele noći. Uslov je da su dobro stegnute i da je odgovarajuća veličina. Ukoliko Vam pelena procuri, to je siguran znak da treba da pređete na narednu veličinu. Svako jutro je obavezno menjanje pelene i pranje dečije guze vodom i blagim sapunom.

Šta garantuje kvalitet BAMBO eko pelena?

Bambo eko pelene imaju 5 sertifikata koji garantuju kvalitet pelene tj. materijala od kojeg su napravljene. Obzirom da su potpuno neutralne, tj. nemaju u sebi dodate mirise (losione), rizik od dobijanja pelenskog osipa je sveden na minimum. BAMBO eko pelene su dermatološki testirane na ProDerm institutu u Nemačkoj. U sastavu ne sadrže ništa od štetnih supstanci ili poznatih alergena sa EU liste. To je potvrđeno Astma Allergi sertifikatom.

Zaključak

3 zlatna pravila za izbegavanje pelenskog osipa su:

  1. redovno menjanje pelene nakon svakog fecesa u što kraćem roku
  2. bebu obavezno perete mlakom vodom i blagim dečijim sapunom i stavljate zaštitnu kremu preko genitalnih organa bebe
  3. Upotrebom BAMBO vlažnih maramica i odabirom sertifikovanih BAMBO eko pelena svodite rizik od dobijanja pelenskog osipa na minimum.

Kupovinom ne proverenih ili jeftinih pelena rizikujete da Vaša beba dobije crvenilo na guzi. Troškovi lečenja i briga koštaju više od uštede koja se ostvari prilikom kupovine jeftinih pelena. BAMBO eko pelene možete nabaviti često na akciji. Prijavite se na newsletter ili pratite Bambo sajt i uvek ćete imati mogućnost da uštedite pri kupovini pelena.

Za sva pitanja i dileme možete nas kontaktirati. Pogledajte Bambo online prodavnicu gde možete poručiti i uzorak BAMBO eko pelena za probu da se uverite u kvalitet pre nego što počnete da koristite BAMBO eko pelene.

Preporučujemo da obavezno pročitate članak o štetnim hemikalijama u proizvodima za bebu na sajtu mamaibeba.rs koji se ne odnosi samo na pelene, već i na ostale proizvode za bebu.